S použitím jedlé sody na akné se to nemá přehánět

Jestli jedlá soda pomáhá na akné? V zásadě ano, ale na druhou stranu může pleti i uškodit. Jak ji správně použít, aby se vám nevymstila? Nejde jenom o klíčovou frekvenci aplikace!

Akné je obtěžující skutečnost, která zasahuje do života nejen dospívajícím, ale i dospělým. Máte s ním co dočinění i vy? Možná jste slyšeli o mocné síle domácích prostředků, která tenhle nešvar pomáhá léčit. Seznam často propagovaných zachránců zahrnuje med, vajíčko, skořici, rajče, jablko, jahody, banánovou slupku, bramboru, česnek, ovesné vločky i citronovou šťávu. Nechybí mezi nimi ani jedlá soda, která představuje nejlevnější řešení ze všech. Co byste měli vědět ještě před prvním použitím?

Dobrého pomálu. A ne příliš často.

Hydrogenuhličitan sodný neboli jedlá soda má jak protizánětlivé, tak i antiseptické vlastnosti. To se podle názoru newyorské specialistky estetické dermatologie Kiran Mian náramně hodí, protože v pozadí akné stojí bakterie, které se živí kožním mazem a podporují zánětlivé stavy. Působnost sody nejenže utlumí zmíněné záněty, zredukuje také množství škodlivých mikroorganismů, což jí připisuje dvojnásobek plusových bodů. Velkým trumfem je i zásadité pH. „V některých případech může být pokožka se sklonem k akné příliš kyselá, proto použití zásaditého prostředku přispěje k obnově její rovnováhy,“ podotýká další dermatoložka, kterou je Geeta Yadav, jež svou soukromou praxi provozuje v kanadském Torontu. Navzdory všem těmto výhodám se ale nedoporučuje jedlou sodu aplikovat pořád.

Nárazovka, se kterou se šetří?

„Tento produkt je nutné používat střídmě, protože jeho nadměrné množství i příliš častá frekvence užívání může vlivem alkalické povahy narušit přirozenou kožní bariéru a způsobit tak suchost pokožky i její podráždění,“ varuje uvedená odbornice přes krásu Kiran Mian. Ta dodává, že pastou získanou z vody a sody se mají ošetřovat jenom jednotlivé pupínky a nikoli celá tvář. Nehledejte v ní tedy celoplošnou obličejovou masku, jde spíše o „bodové ošetření“, které kůže snese jednou či dvakrát týdně.

Zdroj: www.realsimple.com/baking-soda-for-skin-8350784, www.healthline.com/health/baking-soda-acne






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat